Sobotni letni wieczór to idealna pora na jedną z dwóch rzeczy grilla albo kino. Wczoraj padło na drugie. Wybrałam film letni, łatwy i przyjemny i do tego kulinarny " Paryż może poczekać " Na głodnego nie ma co iść, bohaterowie cały czas jedzą albo spodziewają się wkrótce jeść a jeśli właśnie nie jedzą to o nim mówią ;) Niemniej jednak zainspirowali mnie do zrobienia dzisiejszego obiadu. I dziś właśnie galette. To rodzaj rustykalnej tarty, w Francji mianem galette określa się słony bądź słodki okrągły wypiek z nadzieniem. Brzegi zawinięte są do środka i do tego nieregularnie. Można wypiekać z mąki białej lub ciemnej. Znany jest także Breton galette, rodzaj naleśnika z maki gryczanej.
Składniki:
Ciasto:
- 315 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 225 g masła
- 120 g śmietany lub jogurtu greckiego (nieodtłuszczonego)
- 1 łyżka octu z białego wina lub cytryny
- 80 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 1 cukinia
- 4 duże żółte pomidory
- jedna kulka mozzarelli lub innego ulubionego sera np. koziego
- kilka gałązek tymianku
- bazylia (opcjonalnie)
- sól
- oliwa
Dodatkowo do posmarowania brzegów:
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Do misy miksera wkładamy mąkę, sól i pokrojone w kosteczkę masło, ucieramy do uzyskania kruszonki. W drugiej misce mieszamy śmietanę, ocet i wodę. Dodajemy do masy i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki.
W tym czasie cukinię i pomidory myjemy i kroimy w plastry. Układamy na papierowym ręczniku i posypujemy lekko solą. Kiedy puszczą wodę delikatnie osuszamy. Mozzarellę kroimy w plastry.
Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ok 40 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy cukinię i pomidory na na ciasto zostawiając ok 3-5 cm. margines od zewnątrz. Cukinię układamy zakładając jedną na drugą, co jakiś czas wkładając pomiędzy nią plaster mozzarelli. Kolejna warstwa to pomidory. I tak na zmianę. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem i bazylią. Zawijamy ciasto do środka tak aby przylegało do cukinii i pomidorów. Smarujemy żółtkiem ubitym z wodą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C stopni. Pieczemy ok 45 minut albo do zezłocenia. W połowie pieczenia można zmienić temperaturę na 180 C stopni i ustawić opcję pieczenia dół + termoobieg. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut. Kroimy na kawałki i zjadamy :)
Nie przejmujcie się tym, że ciasto jest luźne w lodówce stężeje dzięki czemu bez problemu je rozwałkujecie. Wystarczy podsypać tylko mąki. Można też zrobić kilka mniejszych galette. Ja zrobiłam z połowy składników. Przepis na ciasto pochodzi z książki " SMITTEN KICHEN czyli Nowy Jork na talerzu. " Smacznego :)
Reniu poproszę przepis na pyszną cukinię z grilla :)
OdpowiedzUsuńPostaram się, bo inspiracji mnóstwo, tylko jakoś czasu mało ;)
Usuń