niedziela, 6 sierpnia 2017

Galette z cukinią, pomidorami i mozzarellą

Sobotni letni wieczór to idealna pora na jedną z dwóch  rzeczy grilla albo kino. Wczoraj padło na drugie. Wybrałam film letni, łatwy i przyjemny i do tego kulinarny " Paryż może poczekać " Na głodnego nie ma co iść, bohaterowie cały czas jedzą albo spodziewają się wkrótce jeść a jeśli właśnie nie jedzą to o nim mówią ;)  Niemniej jednak zainspirowali mnie do zrobienia dzisiejszego obiadu. I dziś właśnie galette.  To rodzaj rustykalnej tarty, w Francji mianem galette określa się słony bądź słodki okrągły wypiek z nadzieniem. Brzegi zawinięte są do środka i do tego nieregularnie.  Można wypiekać z mąki białej lub ciemnej. Znany jest także  Breton galette, rodzaj naleśnika z maki gryczanej. 



Składniki: 


Ciasto: 
  • 315 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 225 g masła 
  • 120 g śmietany lub jogurtu greckiego (nieodtłuszczonego) 
  • 1 łyżka octu z białego wina  lub cytryny 
  • 80 ml zimnej wody 
Nadzienie: 
  • 1 cukinia 
  • 4 duże żółte pomidory 
  • jedna kulka mozzarelli lub innego ulubionego sera np. koziego 
  • kilka gałązek tymianku 
  • bazylia (opcjonalnie) 
  • sól 
  • oliwa 
Dodatkowo do posmarowania brzegów: 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody 
Wykonanie: 

Do misy miksera wkładamy mąkę, sól  i pokrojone w kosteczkę masło, ucieramy do uzyskania kruszonki. W drugiej misce mieszamy śmietanę, ocet i wodę. Dodajemy do masy i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące.  Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki. 

W tym czasie cukinię i pomidory myjemy  i kroimy w plastry. Układamy na papierowym ręczniku i posypujemy lekko solą. Kiedy puszczą wodę delikatnie osuszamy. Mozzarellę kroimy w plastry. 

Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ok 40 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wykładamy cukinię i pomidory na na ciasto zostawiając ok 3-5 cm. margines  od zewnątrz. Cukinię układamy zakładając jedną na drugą, co jakiś czas wkładając pomiędzy nią plaster mozzarelli. Kolejna warstwa to pomidory. I tak na zmianę. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem i bazylią. Zawijamy ciasto do środka tak aby przylegało do cukinii i pomidorów. Smarujemy żółtkiem ubitym z wodą. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C stopni. Pieczemy ok 45 minut albo do zezłocenia. W połowie pieczenia można zmienić temperaturę na 180 C stopni i ustawić opcję pieczenia dół + termoobieg. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut. Kroimy na kawałki i zjadamy :) 





Nie przejmujcie się tym, że ciasto jest luźne w lodówce stężeje dzięki czemu bez problemu je rozwałkujecie. Wystarczy podsypać tylko mąki. Można też zrobić kilka mniejszych galette. Ja zrobiłam z połowy składników. Przepis na ciasto pochodzi z książki " SMITTEN KICHEN czyli Nowy Jork na talerzu. " Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz