poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Sos chimichurri

Pierwszy raz z tym sosem spotkałam się na warsztatach w Book&Cook. Pikantny, czosnkowy i intensywnie zielony był dodatkiem do ryby. Sos ma korzenie południowo-amerykąńskie. Serwowany jest w Argentynie i Urugwaju głównie do steków, warzyw ale też właśnie ryb. Przepisów i wariacji jest mnóstwo ale podstawą jest duża ilość czosnku, świeże chilli i natka pietruszki. Czasem dodaje się kolendrę lub oregano. Jest idealny jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. 


Składniki: 

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki listków świeżego oregano (opcjonalnie) 
  • 1 chilli (lub chilli w płatkach) 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 4-6 ząbków czosnku 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju 
  • sól 
  • pieprz 
Wykonanie: 

Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski, dodajemy  drobno poszatkowane, oczyszczone z nasion, chili oraz natkę pietruszki i oregano. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy skórkę otartą cytryny, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos najlepszy jest 1-2 godzinach kiedy smaki się przenikną. Smacznego :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz