Pomysł na galaretkę podpatrzyłam w ostatnim numerze miesięcznika " Kuchnia". Pomidorów u mnie dużo a ponieważ są z działki, bez grama oprysku to ich trwałość jest dużo mniejsza niż tych ze sklepu. Dlatego dziś galaretka pomidorowa z dodatkiem pikantnego sosu chimichurri.
Składnik:
- 1,2 kg dojrzałych pomidorów
- 30 ml octu winnego
- 8 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 50 ml zimnej wody
- szczypta soli, pieprzu i cukru
Wykonanie:
Pomidory wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na około pół minuty. Po tym czasie przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skóry. Obrane wkładamy do blendera i miksujemy, następnie pomidory przecieramy przez sitko. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10 minutach podgrzewamy ją (najlepiej w kąpieli wodnej) i dodajemy do przedartych pomidorów energicznie mieszając. Rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek/naczyń i odkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem polewamy delikatnie pikantnym sosem chimichurri.
Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017
To musi być pyszne. Dziękuję za dodanie tego oryginalnego przepisu do mojej akcji :) Podsumowanie już wkrótce :)
OdpowiedzUsuń