poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Galaretka z pomidorów z sosem chimichurri

Pomysł na galaretkę podpatrzyłam w ostatnim numerze miesięcznika " Kuchnia". Pomidorów u mnie dużo a ponieważ są z działki, bez grama oprysku to ich trwałość jest dużo mniejsza niż tych ze sklepu. Dlatego dziś galaretka pomidorowa z dodatkiem pikantnego sosu chimichurri.



Składnik
  • 1,2  kg dojrzałych pomidorów 
  • 30 ml octu winnego 
  • 8 łyżeczek  żelatyny spożywczej 
  • 50 ml zimnej wody 
  • szczypta soli,  pieprzu i cukru 
Wykonanie: 

Pomidory wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na około pół minuty. Po tym czasie przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skóry. Obrane wkładamy do blendera i miksujemy, następnie  pomidory przecieramy przez sitko. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10 minutach podgrzewamy ją (najlepiej w kąpieli wodnej) i dodajemy do przedartych pomidorów energicznie mieszając. Rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek/naczyń i odkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem polewamy delikatnie pikantnym  sosem chimichurri. 


Link do sosu chimichurri




Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017

Warzywa psiankowate 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz