Tatar z ogórka, ananasa i estragonu to fantastyczne letnie smaki od których nie będziecie mogli się uwolnić. Autorem przepisu jest łódzki Szef kuchni Szymon Stach, który otrzymał prestiżowy tytuł "Szef jutra" nadawany co roku przez przewodnik kulinarny Gault&Millau a redakcja opisała go jako "jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia". Gotowałam pod jego okiem, między innymi w styczniu, w studiu kulinarnym Book&Cook.
Składniki:
- 1 ananas
- 2-3 zielone długie ogórki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- garść liści świeżego estragonu
- szczypta zielonego pieprzu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ananasa i ogórki obieramy, wykrawamy twardy środek ananasa i gniazda nasienne z ogórków. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekany drobno estragon i cukier puder. Doprawiamy świeżo mielonym zielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Zimny smakuje najlepiej.
Polecam bardzo, nie jedną potrawę gotowałam po okiem Szymona Stacha. Zawsze smakowało doskonale ale te smaki mnie po prostu uwiodły :)
jeeeej! co za połączenie smaków! :D
OdpowiedzUsuńDla mnie ten estragon to petarda w tym zestawie :)
OdpowiedzUsuńjakie to jest piękne, dzięki i kradnę
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję a kradzież to czysty komplement ;)
Usuń