W Qchni staram się gotować sezonowo. To prawda, że pomidory i bakłażan są dostępne przez cały rok ale te sierpniowe smakują najlepiej. Tak samo bakłażan. Dlatego dziś na obiad moussaka, najbardziej popularna grecka zapiekanka z bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, z aksamitnym beszamelowym sosem. Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/2 kg świeżych pomidorów (mogą być z puszki)
- 400 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- jedna średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- szczypta chili (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- szczypta cukru
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki sera cheddar
W płaskim rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przesmażamy. Nie rumienimy. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy kilka chwil na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową
Wykonanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut aby puściły sok. Pozbędziemy się też goryczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C, ustawiamy funkcję grilla. Bakłażany osączamy z wody i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie oliwą lub olejem. Grillujemy ok 5 minut z każdej strony. Muszą być miękkie i lekko brązowe. Można też usmażyć je na patelni i osączyć na papierowym ręczniku z namiaru tłuszczu. Przekładamy do miski i dzielimy na trzy części.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, do dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy mięso, smażymy ok. 10 minut. Dodajemy wino a po 2-3 minutach pomidory, cynamon, oregano , chilli i koncentrat pomidorowy. Dusimy ok 30 minut aż pomidory się rozpadną a sos będzie gęsty i aromatyczny.
Duże naczynie (ok 1,5 litra), najlepiej prostokątne lub kwadratowe, smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów, na niej warstwę mięsnego sosu, następnie warstwę bakłażan, warstwa mięsa i na koniec warstwa bakłażana. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos powinien się ładnie zrumienić. Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji Mops w kuchni " Warzywa psiankowate 2017 "
Pyszny klasyk - uwielbiam! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, a ja dziękuję, że mogę w nich brać udział :)
OdpowiedzUsuńPomysł z grillowaniem bakłażanów jest genialny. Zachowały strukturę i nie wsiąknęły dużo tłuszczu. Pycha, pycha, pycha!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowało:)
Usuń