piątek, 18 sierpnia 2017

Moussaka

W Qchni staram się gotować sezonowo. To prawda, że pomidory i bakłażan są dostępne przez cały rok ale te sierpniowe smakują najlepiej. Tak samo bakłażan.  Dlatego dziś na obiad  moussaka, najbardziej popularna grecka  zapiekanka z bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, z aksamitnym beszamelowym sosem. Zapraszam :-)



Składniki: 
  • 2 średnie bakłażany 
  • 1/2 kg świeżych pomidorów  (mogą być z puszki) 
  • 400 g mielonej wołowiny lub jagnięciny 
  • jedna średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • szczypta chili (opcjonalnie) 
  • sól
  • pieprz 
  • olej lub oliwa 

Sos beszamelowy: 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka 
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 4 łyżki sera cheddar 
W płaskim rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przesmażamy. Nie rumienimy. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy kilka chwil na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy starty ser.  Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową


Wykonanie: 

Bakłażany myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut aby puściły sok. Pozbędziemy się też goryczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C, ustawiamy funkcję grilla. Bakłażany osączamy z wody i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie oliwą lub olejem. Grillujemy ok 5 minut z każdej strony. Muszą być miękkie i lekko brązowe. Można też usmażyć je na patelni i osączyć na papierowym ręczniku z namiaru tłuszczu. Przekładamy do miski i dzielimy na trzy części. 

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, do dodajemy  cebulę i czosnek. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy  mięso, smażymy ok. 10 minut. Dodajemy wino a po 2-3 minutach  pomidory, cynamon, oregano , chilli i koncentrat pomidorowy. Dusimy ok 30 minut  aż pomidory się rozpadną a sos będzie gęsty i aromatyczny. 

Duże naczynie (ok 1,5 litra), najlepiej prostokątne lub kwadratowe,  smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów, na niej warstwę mięsnego sosu, następnie warstwę bakłażan, warstwa mięsa i na koniec warstwa bakłażana. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos powinien się ładnie zrumienić. Smacznego :) 



Przepis bierze udział w akcji  Mops w kuchni " Warzywa psiankowate 2017 " 


Warzywa psiankowate 2017

4 komentarze:

  1. Pyszny klasyk - uwielbiam! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę, a ja dziękuję, że mogę w nich brać udział :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł z grillowaniem bakłażanów jest genialny. Zachowały strukturę i nie wsiąknęły dużo tłuszczu. Pycha, pycha, pycha!

    OdpowiedzUsuń