niedziela, 9 października 2016

Zalewajka

Łódzka zalewajka wpisana została na listę produktów tradycyjnych w 2008 r. Prosta, sycąca i bardzo smaczna. Moja ulubiona zupa. Przyznam się, że nie umiem ugotować przysłowiowej jednej łyżki, zawsze  wychodzi spory garnek a odgrzewana tylko zyskuje na smaku. W moim domu równolegle istnieją dwa sposoby wykonania  zalewajki. Czym się różnią ? Dziś o tym opowiem opowiem :) 




Składniki: 
  • ok 0,5 kg  ziemniaków 
  • 250 ml białego barszczu 
  • 2-3 liście laurowe 
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 2-3 g suszonych grzybów 
  • 0,5 kg surowej kiełbasy 
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól  
  • 2 łyżki majeranku 

Wykonanie I: 

Białą kiełbasę myjemy i parzymy ok 30 min z zielem angielskim, pieprzem, liść laurowym. Po tym czasie  kiełbasę wyjmujemy i odkładamy  na bok. Obierane i umyte ziemniaki, kroimy w kostkę, cebulę (w całości),  czosnek,  namoczone wcześniej grzyby oraz sól  dodajmy do wywaru. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zalewamy białym barszczem i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy majerankiem i wkładamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Do śmietany stopniowo dodajemy ciepłą zupę aby ja zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do zalewajki i energicznie mieszamy.  W moim rodzinnym domu podawało się z chlebem i białym serem. 



Wykonanie II: 

Białą kiełbasę myjemy i parzymy ok 30 min z zielem angielskim, pieprzem, liść laurowym. Po tym czasie  kiełbasę wyjmujemy i odkładamy  na bok. Obierane i umyte ziemniaki, kroimy w kostkę  i dodajmy do wywaru. Solimy. Cebulę kroimy w kostkę i z grzybami przesmażamy na maśle. Kiedy cebulą będzie złota przykładamy do garnka z wywarem. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zalewamy białym barszczem i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem  i wkładamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Do śmietany stopniowo dodajemy ciepłą zupę aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do zalewajki i energicznie mieszamy. 
W ten sposób gotuję zalewajkę kiedy mam świeże grzyby. 

Która jest smaczniejsza ? Powiem tak, obie są pyszne :)  




1 komentarz:

  1. u mnie też koniecznie chleb z białym serem i zawsze zalewajka była w sobotę na obiad.

    OdpowiedzUsuń