niedziela, 16 października 2016

Gulasz z dyni piżmowej, jarmużu, papryki i fasoli

Jakiś czas temu zgłosiłam swój udział w akcji " Jesień. Jemy sezonowo" Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić :) Wczoraj przeglądając książkę
S. Pedersen " Jarmuż " znalazłam przepis na ten gulasz.
Przepis lekko zmodyfikowałam dodając koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sporo chilli. 




Składniki: 

  • ok 0,5 kg oczyszczanej, pokrojonej w kostkę dyni piżmowej (ja użyłam muszkatołowej) 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • duża czerwona papryka 
  • dwie garście drobno pokrojonego jarmużu 
  • puszka białej fasoli  
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka soku z cytryny 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
  • pół łyżeczki suszonej szałwii 
  • pół łyżeczki ostrej  chili 
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
  • ok pół szklanki wywaru z warzyw lub rosołu 
Wykonanie: 

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy  w kostkę wkładamy do garnka, solimy i smażymy na złoto. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz paprykę. Zalewamy warzywa wywarem i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy jarmuż, zioła i chili. Gotujemy ok 5-8 min aż jarmuż zmięknie. Dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy posypany parmezanem i zieloną pietruszką. 


Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji " Jesień. Jemy sezonowo " 

Jemy sezonowo! Jesień

1 komentarz: