Jakiś czas temu zgłosiłam swój udział w akcji " Jesień. Jemy sezonowo" Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić :) Wczoraj przeglądając książkę
S. Pedersen " Jarmuż " znalazłam przepis na ten gulasz.
Przepis lekko zmodyfikowałam dodając koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sporo chilli.
Składniki:
- ok 0,5 kg oczyszczanej, pokrojonej w kostkę dyni piżmowej (ja użyłam muszkatołowej)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- duża czerwona papryka
- dwie garście drobno pokrojonego jarmużu
- puszka białej fasoli
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki suszonej szałwii
- pół łyżeczki ostrej chili
- olej
- sól
- pieprz
- ok pół szklanki wywaru z warzyw lub rosołu
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę wkładamy do garnka, solimy i smażymy na złoto. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz paprykę. Zalewamy warzywa wywarem i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy jarmuż, zioła i chili. Gotujemy ok 5-8 min aż jarmuż zmięknie. Dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy posypany parmezanem i zieloną pietruszką.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji " Jesień. Jemy sezonowo "
Przepis bierze udział w akcji " Jesień. Jemy sezonowo "
właśnie takie dania uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń