niedziela, 23 października 2016

Sałatka śledziowa

Od połowy października zaczyna się u mnie sezon na śledzie  i nieprzerwanie trwa do wiosny. Śledzie w occie, w oleju, w miodzie, śledzie z papryką, kozieradką i nasza ulubiona śledziowa sałatka.  Dziś skupimy się na sałatce. Prosta i szybka do wykonania, najsmaczniejsza jest następnego dnia kiedy smaki się " przegryzą ". Podstawą są dobre śledzie, najlepiej matjasy a jeśli nie macie, możecie użyć filetów w oleju a'la matjas, których używam najczęściej do przygotowania tej sałatki. Wtedy delikatnie je osączamy, z nadmiaru oleju, na papierowym ręczniku.



Składniki: 

  • 450 g filetów śledziowych a'la matjas
  • 3 średnie ziemniaki w mundurkach 
  • 4-5 średnich konserwowych ogórków 
  • 2 średnie czerwone cebule 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 
  • pieprz






Wykonanie: 


Ziemniaki myjemy  i gotujemy w mundurkach. Śledzie osączany z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Wystudzone ziemniaki, ogórki, cebulę i śledzie kroimy w kostkę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Majonez mieszamy z jogurtem i polewamy przygotowaną sałatkę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Przed podaniem sprawdzamy czy jest dostatecznie słona, możemy ją wtedy delikatnie dosolić. Posypujemy szczypiorkiem, podajemy z dobrym pieczywem i ... no właśnie, blog nie jest tylko dla dorosłych ale nie mogę się oprzeć  pokusie i nie zacytować jednego z moich ulubionych pisarzy ... 

" – To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
   – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. " 


Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz