niedziela, 2 kwietnia 2017

Babka z majonezem

Znajomi zażądali na Święta babki, ale nie drożdżowej. Może byś zrobiła z majonezem ? Podobno jest niezła... Kilka prób w tym miesiącu już było ale  po babce gotowanej, którą zawsze robię na Wielkanoc mało co jest mnie w stanie pozytywnie zaskoczyć. Obejrzałam przepisy i zdjęcia, niby puszysta, niby wilgotna ale po ostaniach doświadczeniach moje " puszysta " i moje " wilgotna" chyba dość mocno różni się  od tych w różnych internetach ;-) 

Sądzę, że tę możecie spokojnie upiec. Jest puszysta i jest wilgotna. Ładnie wyrasta, z lekką górką, dlatego sądzę, że lepszym pomysłem jest użycie formy bez komina. 



Składniki: 
  •  5 jajek ( osobno żółtka i białka) 
  • 150 g drobnego cukru do wypieków 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g majonezu 
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego (opcjonalnie)  

Wykonanie: 

Żółtka ucieramy z cukrem aż masa będzie puszysta i jasna. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką,  nadmiar strzepujemy. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, krótko miksujemy. następnie dodajemy majonez i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy do masy delikatnie mieszając szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 170 C przez 45 minut (forma z kominem) lub 60 minut (forma bez komina) do tzw. suchego patyczka. W moim piekarniku wystarczy temperatura 160-165 C. 



Przepis, ze zmianami,  pochodzi z tej strony

2 komentarze:

  1. Pyszna, robiłam taką i bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też smakowała, najlepsza z tych jakie ostatnio upiekłam :)

      Usuń