niedziela, 30 kwietnia 2017

Sernik z rabarbarem i kruszonką

Dziś w Qchni Ososbistej polecam sernik z rabarbarem i kruszonką. Z lekką nutą cynamonu. Do ciasta dodałam  mąki pszennej z pełnego przemiału ale jeśli nie macie ochoty to nie musicie dodawać. Sezon na rabarbar się zaczyna, warto sprawdzić jak smakuje :-) Zapraszam do pieczenia :-) 




Składniki na kruche ciasto:

  • 180 g mąki krupczatki * lub 90 g maki krupczatki i  90 g mąki pszennej typ 1850
  • 30 g  mąki ziemniaczanej
  • 45 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (najlepszy cejloński) *  
Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się to zrobić jak najdrobniej.  Dodajemy cukier puder i mieszamy. Można rozgnieść grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, cynamon  i proszek do pieczenia. Szybko wyrabiamy na gładką masę. ( Najszybciej i najłatwiej wyrobić  w melakserze). Z ciast formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru na grubość 0,5 cm, lub tniemy w plastry i wylepiamy nimi spód tortownicy o średnicy ok 25 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Kruszonka: 
  • 150 g mąki pszennej * lub 100 g maki pszennej i 50 g mąki pszennej typ 1850 
  • 100 g masła 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu (najlepszy cejloński) 
W miseczce mieszamy mąkę i cynamon  z masłem, dodajemy cukier cukrem. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajemy odrobinę mąki. 

Masa serowa: 
  • 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego 
  • 250 g mascarpone 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 3 jajka 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
Dodatkowo: 
  • ok. 0,6  kg rabarbaru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru pudru 
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę,  krótko aby nie napowietrzać sera. Napowietrzony urośnie a potem opadnie.  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 stopni. Wkładamy formę  z ciastem  i podpiekamy ok 15 minut na lekko złoty kolor.  W tym czasie rabarbar myjemy (nie obieramy), odcinamy końcówki i liście, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy drobno. Odstawiamy. Wyjmujemy  z piekarnika podpieczone ciasto, wykładamy masę serową, na masę wykładamy obtoczony w mące i cukrze pudrze rabarbar. Posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 170 stopni i pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.  



Krótka dygresja na temat cynamonu. Zawsze używałam cynamonu chińskiego, szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam, że może być inny. Kiedyś w Trójce Grażyna Dobroń mówiła na temat cynamonu. Przy tej okazji dowiedziałam się, że mamy dwa rodzaje, cynamon chiński (Cinnamomum Cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum verum). Cynamon chiński jest ciemno brązowy, ma wyrazisty smak i jest lekko gorzkawy. Laski tego cynamonu są  twarde i chropowate. Trudno się mieli. Cynamon cejloński jest delikatny w smaku, słodkawy, delikatnie pachnie goździkami. Jego laski są kruche i łatwo się mieli. I najważniejsze,  zawiera mniej szkodliwej kumaryny. 

Nie dawno kupiłam go w swoim sklepie z bakaliami. Pachnie cudownie, jest delikatny i słodkawy i nie zamienię go na żaden inny :)  Poszukajcie w sklepach bo na prawdę warto. 


PS. Wczoraj przy stole toczyła się,  jak zawsze, dyskusja o wyższości ciasta  drożdżowego nad sernikiem czy może odwrotnie,  i dlatego następne będzie drożdżowe z rabarbarem aby i moja siostra z życia coś miała ;)

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam sernika z rabarbarem - muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam posmakował, taka majowa wariacja i warto spróbować :) Polecam :)

      Usuń