niedziela, 20 sierpnia 2017

Bułki śniadaniowe

Mam za sobą pieczenie chleba ale bułek jeszcze nie piekłam. Dzisiejsze bułki są skutkiem weekendowego lenistwa, nie chciało mi się iść do sklepu, a w pobliskim dyskoncie pieczywo jest z głębokiego mrożenia i nikt mnie nie przekona, że jest pyszne i świeże.  Moje jest i pyszne i chrupiące i świeże, a jeszcze przed godziną było ciepłe. Do pełni  szczęścia wystarczy tylko dobre masło, szklanka mleka lub kakao i mamy pyszne śniadanie. Smacznego :-) 



Składniki: 

  • 8 g  drożdży suchych (instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g jasnej  mąki  pszennej  np. typ 550
  • 50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oleju
  • 250 ml letniej wody*


Dodatkowo:
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • 1 -2 łyżki maku lub sezamu 


W misie umieścić mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać olej i wodę. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy. Ciasto będzie gotowe kiedy zacznie odchodzić od ścianek misy.  Najszybciej w melakserze około 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryć folią spożywczą i ostawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 8 części (ja podzieliłam na 10) i uformować z niego bułeczki. 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki ułożyć na blasze zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (góra+dół), każdą bułeczkę przeciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Ja użyłam czarnego sezamu. 

Piec ok 15-18 minut.  Po około 10 minutach temperaturę obniżyć do 180 stopni C.  Wyjąć na kratkę i wystudzić. 



Uwagi: 

Ilość wody jest umowna i zależy od wilgotności mąki. Jeśli mąka jest bardzo sucha dodajcie nieco więcej wody. Tak samo jest z czasem pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej. Bułeczki będą gotowe kiedy ładnie się zrumienią. 


Przepis ze zmianami pochodzi z tej strony.

2 komentarze:

  1. nie ma jak świeże, ja wprawdzie robię z 650 ale i tak są pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje pierwsze bułki i nie chciałam zbytnio eksperymentować, przepis wydawał mi się prosty i dlatego po niego sięgnęłam. Chleb piekę na zakwasie z żytniej mąki z pełnego przemiału i jest super.

      Usuń