środa, 20 lipca 2016

Wątróbki glazurowane octem balsamicznym z truskawkami

Zupełnie nieoczekiwanie wątróbki  znalazły się w mojej diecie odchudzającej. Ok. Lubię. Ale te były jakieś nudne ;-) Jabłek w domu nie było,  były truskawki, zatem czemu nie spróbować ?


Składniki: 

  • 200 g wątróbek drobiowych 
  • 150 g truskawek 
  • 50 ml octu balsamicznego 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 mała cebula  
  • 4 gałązki tymianku 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa 
  • 100 g rukoli 
  • ząbek czosnku 
  • mała bagietka 
Wykonanie: 

Wątróbkę dokładnie oczyścić i oprószyć pieprzem.  Natrzeć oliwą. Po 15 minutach obsmażyć  na patelni. Wątróbki zdjąć z patelni i przesmażyć pokropioną w kostkę  cebulę. Zalać octem balsamicznym, dodać tymianek. Gotować ok. 3 min na wolnym ogniu,  do odparowania połowy octu. Dodać 2 łyżki masła i miód. Gotować aż całość zgęstnieje. Dodać wątróbki i pokrojone truskawki. 
Delikatnie zamieszać otaczając wątróbki i truskawki sosem. Podawać z rukolą i czosnkową grzanką. 

Grzanki: 

Masło rozetrzeć z czosnkiem i tymiankiem. Bagietkę pokroić, posmarować masłem. Piec ok. 6-8 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



Zdecydowanie polecam zjeść na ciepło :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz