Czy wyobrażacie sobie Wielkanocne Święta bez babki czy mazurka ? Ja nie. I w Qchni zawsze baba być musi. Czasem jest gotowana, czasem piaskowa a tym roku postawiłam na klasykę i jest drożdżowa. Z szafranem bo nie od dziś wiadomo, że nic tak nie pasuje do Wielkanocnej Baby jak szafran. Jest to tzw. babka 12 godzinna albo nocna. Nie jest skomplikowana i nie wymaga wielkich umiejętności. Przepis znalazłam na blogu Agnieszki Maciąg który nieco zmodyfikowałam a rodzina zachwyciła się jej smakiem i konsystencją. Zapraszam :-)
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 50 g świeżych drożdży ( lub 16 g drożdży instant ) *
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 25 gram cukru z wanilią (opcjonalnie)
- 125 g masła (roztopionego)
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki rodzynek (nie dodałam)
- 1/3 łyżeczki szafranu
- ok 50 ml rumu lub wódki
- 2 łyżki wrzącej wody
Wykonanie:
Pierwszy dzień wieczorem :
Do misy miksera wlać podgrzane mleko, dodać drożdże i wymieszać aby nie było grudek, następnie dodać cukier, sól, rozpuszczone masło i rozkłócone jajka. Wszytko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Jeśli używamy rodzynek zalewamy je na noc rumem lub wódką.
Dzień drugi rano:
Szafran wsypać do miseczki i zalać 2 łyżkami wrzącej wody. Odstawić na około pół godziny. Do przygotowanego poprzednie dnia zaczynu dodać mąkę, skórkę otartą z dwóch pomarańczy ( pomarańcze należy dokładnie wyszorować), skórkę kandyzowaną, namoczone w alkoholu rodzynki oraz szafran. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 - 40 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych dokładnie masłem i odstawiamy na kolejne pół godziny aby wyrosło. Formy napełniamy do 1/2 ich wysokości. ( Ja upiekłam dwie babki, jedną taką jak na zdjęciu oraz druga małą )
Ciasto będzie wydawać się dość rzadkie ale takie ma być, jest po prostu bardzo delikatne.
Ciasto będzie wydawać się dość rzadkie ale takie ma być, jest po prostu bardzo delikatne.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Duże babki pieczemy około 30 - 35 minut, mniejsze ok 20 -25 minut do tzw. suchego patyczka.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny/pomarańczy lub wody
1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami soku lub wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty - soku lub wody.
Smacznego :-)
* Nie miałam świeżych drożdży i użyłam instant. Na opakowaniu było napisane, że 8 g wystarczy na 500 g mąki ale mimo to użyłam dwóch opakowań.
Przepis bierz udział w Akcji Babka dla Fajnej Babki.
W akcji wzięły udział :
Angelika Kasiak
Gosia Sowa
Dorota Lapacz
Dorota Legec
Katarzyna Madej
Magdalena Cholewinska
Iwona Cieplik
Joanna Seta-Pryjomska
Marzena Duda
Bożena P-k
Miło było piec we wspólnym gronie :)
Bardzo ładnie Reniu, zrobimy na święta albo jeszcze wcześniej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, polecam bo jest bardzo smaczna. U nas też będzie na Święta :-)
Usuńwygląda przepięknie, dziękuję za wspólne pieczenie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, cieszę się, że mogłam dołączyć do grupy :)
UsuńPięknie Ci wyszła. Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mnie też było miło z Wami piec :)
UsuńWspaniała babka, piękne zdjęcia :) Dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, staram się, bo je się oczami ;)
UsuńCudnie aromatyczny ten dodatek szafranu :) Dzięki za udział we wspólnej akcji i zapraszam również za tydzień :)
OdpowiedzUsuńTak, poza tym przepiękny kolor :-) Dziękuję bardzo za zaproszenie :-)
UsuńPięknie wygląda.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję, fajnie, że są takie akcje :-)
UsuńWygląda cudownie i tak idealnie:-) Dzięki za wspólną akcję, dzięki której mamy teraz pod ręką tyle przepisów na babki:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, przed Świętami na pewno będziemy z nich korzystać :)
UsuńPyszna babka. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuń