piątek, 30 września 2016

Sernik z dynią i pomarańczą

Dosłownie to sernik z dodatkiem dyniowego puree, mocno pomarańczowy nie tylko ze względu na kolor:) Jeśli macie w domu dynię i pomarańcze, zachęcam do zrobienia.  Oryginalny przepis znajdziecie na  Moje Wypieki, ja go jednak  lekko zmodyfikowałam bo pomarańcze o tej porze ładny mają tylko kolor ;) 


Składniki na spód: 
  • 250 g mąki pszennej - 3 łyżki, które zastępujemy kakao 
  • 125 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 
  • 125 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżka śmietany

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. 
Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 23 cm* wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut lub dłużej.

Składniki na masę serową: 
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego ( używam " Mój ulubiony " ) 
  • 250 g mascarpone 
  • 5 dużych jajek 
  • 190 g drobnego cukru do wypieków 
  • jeden budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 
  • 425 g puree z dyni 
  • skórka z dwóch pomarańczy (wyszorowanych szczoteczką) opcjonalnie pół łyżeczki aromatu  pomarańczowego  
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i krótko, tylko do połączenia się, miksujemy. Możemy je także wymieszać  rózgą kuchenną.  Nie miksujemy zbyt długo aby nie napowietrzać sernika, który mocno urośnie a potem opadnie.  Przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok 60 min w temperaturze 160 C lub dłużej. Po wyjęciu schładzam ( najlepiej przez całą noc). Minimalistycznie posypujemy cukrem pudrem  i skórką pomarańczową. 

Puree z dyni: 

  • Nieduża dynia o pomarańczowym, mączystym miąższu. 
Dynię myjemy, wydrążamy łyżka  środek z nasion, kroimy w mniejsze plastry, układamy w formie ( wyłożonej papierem do pieczenia ) lub naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. Pieczemy ok godziny  w 180 C. Dynia jest gotowa kiedy łatwo możemy nakłuć ją widelcem. 
Upieczoną dynię studzimy i obieramy ze skórki. Miksujemy na gładkie puree lub przecieramy przez sitko. Ja użyłam dyni Hokkaido, puree było bardzo gęste. Można dolać odrobinę wody. 
Gotowe puree można mrozić. 







2 komentarze:

  1. Ależ kremowy! Jeszcze nie miałam okazji jesc dyniowego sernika :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń