piątek, 14 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy, dla tych którzy jednak wolą tradycyjną formę. Bardzo proszę.  Przepis klasyczny i sprawdzony. Ciasto bardzo kruche, po prostu pyszne. Polecam :) 





Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 40 g  mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier waniliowy
Dodatkowo: 
  • Puszka kajmaku (używam kajmaku z  SM Gostyń) 
  • dowolne bakalie ( u mnie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, orzechy włoskie, morele bio) 


Wykonanie:

Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się  jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy (najłatwiej i najszybciej wyrobić  w melakserze). Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min.

Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość ok. 0,5- 0,7 cm. Wyłożyć formę o wymiarach 22 x 33 cm papierem do pieczenia (lepiej upiec dwa mniejsze, łatwiej będzie wyjąc z formy),  wyłożyć ciasto na blachę. Piekarnik nagrzać do temperatury  160-170 C, piec ok 20 - 25 minut aż będzie złote.
Wystudzić.

Wystudzone posmarować kajmakiem, posypać obficie  bakaliami. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz