niedziela, 27 sierpnia 2017

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik na zimno z musem śliwkowym z delikatną nutą pomarańczy i cynamonu. Lekko kwaśne śliwki  przełamują słodycz sera i spodu z ciasteczek. U mnie w wersji piknikowej w słoiczkach ale można zrobić w tortownicy. Będzie tak samo piękny i smaczny :) 



Składniki: 


Składniki na spód:
  • 200 g ciastek maślanych
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 50 g masła, roztopionego

Ciastka, cynamon  i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem.

Przygotować 6-8 szklanek lub innych naczyń. Na spód każdej wsypać masę ciasteczkową. Wyrównać i uklepać np. łyżką,  odstawić do schłodzenia. W wersji tradycyjnej formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód i boki formy do połowy, wyrównując łyżką lub szklanką. 

Składniki na masę serową:
  • 250 ml  jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy 
  • 250 ml  śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny  + 50 ml wody
W misie miksera umieścić jogurt, mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy, sok i cukier puder. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać lekko do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie można jej zagotować bo straci właściwości żelujące. Do ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać, następnie kolejną, znów wymieszać. Tak zahartowaną wmieszać do masy serowej aby nie powstały grudki.

W osobnej misie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, dodać do masy w dwóch turach, należy delikatnie wmieszać do masy serowej. Tak przygotowaną wylać na schłodzoną masę ciasteczkową i pozostawić do stężenia. 

Mus śliwkowy:
  • 650 g śliwek  np. węgierek (świeżych lub mrożonych), waga z pestkami
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
  • 100 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości śliwek)
  • 14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Śliwki pozbawić pestek, pokroić drobno, włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać sok z pomarańczy i zagotować. Kiedy będą miękkie przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać lekko do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie można jej zagotować bo straci właściwości żelujące. Do ciepłej żelatyny dodać łyżkę śliwkowego puree i wymieszać, następnie kolejną. Tak zahartowaną wlać do śliwkowego puree  i wymieszać aby nie było grudek. Schłodzić. 

W osobnej misie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, dodać zimne puree śliwkowe i delikatnie wymieszać. Wylać na schłodzoną masę serową  i postawić do stężenia. Najlepiej przez całą noc. Dowolnie udekorować. 




Źródło inspiracji Moje Wypieki. Smacznego. 

2 komentarze:

  1. wyglądają naprawdę przepięknie! delikatnie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, jest naprawdę smaczny :) Polecam :)

      Usuń