niedziela, 14 maja 2017

Pierogi z mięsem i pokrzywą

Pierogi z mięsem i pokrzywą to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo lubię pierogi z mięsem a dodatek  pokrzywy czyni farsz ciekawszym i zdrowszym :) Mimo iż pracochłonne zachęcam do wypróbowania :-) 


Składniki: 


Przygotowanie pierogów zaczynamy od przygotowania farszu. Można wykorzystać mięso, które pozostało  z rosołu jak zrobiłam to ja.  

Farsz:
  • 500 g mięsa (może być wołowina, wieprzowina lub kurczak, ja użyłam mięsa z kury) 
  • 100 g liści pokrzywy ( tylko cztery pierwsze liście pokrzywy) 
  • 2-3 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2 cebule 
  • 1 ząbek  czosnku 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
Wykonanie: 

Mięso myjemy,  osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą. Kiedy się zagotuje, mięso wyjmujemy, płuczemy a wodę wylewamy. Do czystego garnka nalewamy świeżą wodę, wkładamy mięso, warzywa, opaloną cebulę, liście laurowe,  kilka ziaren pieprzu i natkę pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (lub do miękkości). 

Pokrzywę płuczemy,  następnie wkładamy na chwilę do wrzątku, a potem szybko do zimnej wody z lodem aby ją zahartować. Wyjmujmy i osuszamy na papierowym ręczniku. 
Po ugotowaniu mięso studzimy i obieramy z kości (jeśli był to np. kurczak). Mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i pokrzywą. Jeśli nie macie maszynki, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Wystudzoną miksujemy z mięsem. Farsz doprawiamy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt suchy dolewamy rosołu. Odradzam dolewanie wody. Powinien być wyraźnie słony i pikantny. 


Ciasto: 

  • 350 g mąki pszennej 
  • 120 ml ciepłej wody (ale nie wrzącej) 
  • szczypta soli 
Wykonanie: 

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego  lub wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do otrzymania miękkiego elastycznego ciasta. Po tym czasie ciasto odkładamy na około 15 minut aby odpoczęło. Najlepiej zawinąć je w folię spożywczą. Pamiętajcie o tym, że 120 ml wody jest umowne. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, której użyjecie. Odpowiednie ciasto będzie miękkie, elastyczne a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza. 



Przygotowane ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około  2-3 milimetrów. Wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy ok łyżeczki farszu. Zlepiamy. Ja wycinam szklanką i zlepiam widelcem:) Przygotowane pierogi nakrywamy ściereczką aby nie wysychały. W tym czasie gotujemy w garnku wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy partiami pierogi. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około  3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajmy z masłem, śmietaną lub skwarkami z boczku i cebuli. Wybór postawiam Wam :) 






Czas na Pokrzywy!

6 komentarzy:

  1. lubię pierogi i lubię eksperymenty w kuchni! Twoje pierogi bardzo mi się podobają, może sama tez zrobię podobne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, moim zdaniem fajna odmiana od tradycyjnych. Polecam :)

      Usuń
  2. ale pyszne danie. Kocham pierogi z mięsem,a dodatek pokrzywy jest bardzo ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, myślę, że pokrzywa nadal jest niedoceniana w kuchni. Ja jej ostatnio nadużywam ;) Proporcje można naturalnie zmienić i dodać więcej pokrzywy. Farsz będzie ostrzejszy.

      Usuń
  3. bardzo inspirujący wpis ! :) Niby coś klasycznego a jednak zaskakujące ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję, cieszę się, że moja Qchnia inspiruje :)

    OdpowiedzUsuń