W mojej Qchni królują ostatnio buraczki a właściwie kwas buraczany. Dlatego dziś na obiad barszcz czerwony na zakwasie. Pachnący grzybami, wyrazisty w smaku i intensywnie czerwony :-) Lubię gotować go na delikatnym rosole ale możecie użyć bulionu jarzynowego. W wersji obiadowej najczęściej podaje go z uszkami albo krokietem z pieczarkarkami lub kapustą.
Składniki:
- porcja rosołowa lub szyja z indyka ( może też być kawałek pręgi wołowej )
- dwie marchewki
- jedna pietruszka
- kawałek selera
- pół pora
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3-4 kulki czarnego pieprzu
- 5-6 buraków czerwonych
- garść suszonych grzybów
- sól
- szczypta majeranku
- 2 litr wody
- 1/2 litra zakwasu buraczanego
Wykonanie:
Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na kilka minut.
Mięso myjemy i kroimy na porcje. Pokrojone wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, mięso wyjmujemy z garnka, wodę wylewamy, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy czystą wodą. Dodajemy obrane warzywa, namoczone grzyby i natkę pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny.
W tym czasie obieramy buraki i kroimy w plastry. Kiedy rosół jest gotowy, wyjmujemy mięso, grzyby i warzywa, dodajemy buraki i gotujemy aż barszcz będzie miał piękny czerwony kolor. (ok. 40 min.) Dodajemy zakwas z buraków. Doprawiamy solą, cukrem oraz szczyptą majeranku. Po dodaniu zakwasu barszczu już nie gotujemy, podgrzewamy go mocno ale tak aby nie zagotować. Doprowadzony do wrzenia straci piękny czerwony kolor.
Podajemy czysty, z krokietem lub pasztecikiem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz