niedziela, 17 lutego 2019

Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży ?

Piekłam dziś pączki,  pączki znakomite, w przepisie autorka napisała: zrobić rozczyn, 2-3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru mleko i drożdże ...ile mleka ? Całą szklankę jaka jest w przepisie ?  Trochę mnie to zirytowało, bo po raz kolejny ktoś piszę tak jakby każdy wiedział od urodzenia jak ten rozczyn zrobić. Zatem dla tych, którzy nie wiedzą,  poniżej przepis jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży. 




Składniki: 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1/4 szklanki letniego mleka 
  • 3 łyżki mąki 
  • 2 łyżki cukru 

Wykonanie: 

Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko ( nie gorące) dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. 

Pamiętajmy o tym, że w każdym przepisie jest inna ilość drożdży,  podane powyżej proporcje są orientacyjne. jeśli zwiększymy ilość drożdży należy też zwiększyć ilość pozostałych składników. Rozczyn robimy zawsze odejmując podane ilości ze składników jakie są w przepisie. Np. w przepisie   mamy 500 g maki, to odejmujemy z niej 3 łyżki na rozczyn. 



Wyrośnięty rozczyn możemy dodać do naszego ciasta :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz