I oto mamy kolejne pączki w Qchni Osobistej, przepis pochodzi od zaprzyjaźnionych Sióstr Urszulanek i wart jest uwagi z tego względu, że dodajmy do nich olej. Początkowo nie byłam do nich przekonana ale po namyśle postanowiłam podzielić się przepisem, jest on mało skomplikowany a pączki są lekkie i puszyste.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 500 ml letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 żółtek
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka masła
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Przygotowanie pączków zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajko, letnie mleko, rozpuszczone masło, olej oraz spirytus. Masło możecie rozpuścić w mleku. Na koniec dodajemy przygotowany rozczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepła miejsce na około 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy niezbyt duże pączki. Możemy je w tym momencie nadziewać konfiturą lub po upieczeniu. Jeśli zdecydujemy się na nadziewanie teraz, pączek lekko rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę konfitury i formujemy kulkę, którą odkładamy na posypaną mąką ściereczkę. Jeśli pączki nadziewamy po upieczeniu, teraz formujemy zgrabne kulki (ok. 50 g każda) i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Miejsce musi być ciepłe. W trakcie robienia pączków ciasto bardzo się klei do rąk, warto dłonie posmarować olejem.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni C. Pączki pieczemy z każdej strony na ciemno złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze ciepłe nadziewamy konfiturą różaną i lukrujemy, posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier:
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok i wodę, jeśli cukier jest zbyt gęsty dodajemy soku, jeśli zbyt rzadki cukru pudru.
W tłusty czwartek zdały egzamin
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, że zdały egzamin:)
Usuń