Od jakiegoś czasu parzę kawę na " zimno " - Cold brew. Technika przygotowywania kawy polega na zalaniu mielonej kawy wodą o temperaturze pokojowej i zostawieniu na ok. 12h do "zaparzenia". Kawa jest mocna i aromatyczna a jednocześnie bardzo delikatna. Tak parzona kawa świetnie sprawdza się latem kiedy panują wysokie temperatury.
Przepisów na parzenie w ten sposób kawy jest mnóstwo. Niektóre mówią, że wystarczy czubata łyżka na szklankę wody, inne, że 250 g kawy na litr wody, powstaje wtedy koncentrat który możemy rozcieńczyć wodą lub mlekiem.
Składniki:
- 100 g średnio zmielonej kawy
- 1 litr wody w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Średnio zmieloną kawę wsypujemy do dzbanka, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej na minimum 12 godzin. Po tym czasie filtrujemy kawę przez filtr do kawy ( ja robię to dwukrotnie). Taki koncentrat można przechowywać w lodówce do 3 dni. Używam go w proporcjach dwie części kawy, jedna część wody.
Propozycja podania:
Kostki lodu, łyżeczka syropu malinowego, kilka malin i kilka listków mięty.
Kawę można także pić z mlekiem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz