sobota, 16 grudnia 2017

Wigilijny kompot z suszu

Nie wyobrażam sobie Świąt bez Wigilijnego kompotu. Suszone jabłka, gruszki, śliwki i morele. Kilka plastrów pomarańczy, czasem imbiru uzupełniają jego niepowtarzalny smak. Lubię kiedy jest mocno schłodzony i niezbyt słodki. I nie mówcie tego nikomu,  ale gotuję go w hektolitrach ;-) 




Składniki: 
  • 200 g suszonych jabłek 
  • 200 g suszonych gruszek 
  • 100 g suszonych śliwek 
  • 150 g moreli bio 
  • kilka plastrów pomarańczy 
  • 5-6  goździków 
  • 2 cm -wy kawałek imbiru (opcjonalnie) 
  • 4 litry wody 
Wykonanie: 

Suszone owoce wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (najlepiej na noc). Dodajemy goździki i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do kompotu. Jeśli jest mało słodki możemy go dosłodzić cukrem lub miodem. Moim zdaniem morele dają wystarczająco dużo słodyczy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem do dzbanka wkładamy kilka śliwek lub jabłek  z kompotu i plastry pomarańczy. Podajemy silnie schłodzony.



2 komentarze:

  1. witaj! ja również nie wyobrażam sobie Swiąt bez kompotu wigilijnego pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji Swiat! rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i ja życzę Świąt pełnych ciepła i radości. Pozdrawiam ciepło Renata

      Usuń