To śledzie, które na pewno zagoszczą w Qchni nie raz. Pachnące korzennymi przyprawami, z czosnkiem i cebulką przypominają nieco śledzie po kaszubsku. Inspiracją był przepis z książki " Skandynawia od kuchni ". Zachęcam do wypróbowania, jeszcze zdążycie je przed Wigilią zrobić, wystarczą im 2-3 dni aby smaki się " przegryzły "
Składniki:
Wykonanie:
Śledzie opłukać, do miski wlać szklankę octu i dwie szklanki wody. Włożyć śledzie na około pół godziny. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Cebulę pokroić w piórka, na każdym płacie położyć kilka piórek, zrolować i spiąć wykałaczką. Na spodzie słoika ułożyć warstwę cebuli, śledzie ułożyć w słoiku i zalać olejem. Wstawić na dwa - trzy dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Oczywiście śledzie można pokroić w kawałki, przełożyć cebulą i zalać olejem. Wybór pozostawiam Wam.
Składniki:
- 3 śledzie a'la matias
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 5 ziaren gorczycy
- 5 ziaren kolendry
- 5 ziaren jałowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielonej)
- 1 szklanka oleju
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Śledzie opłukać, do miski wlać szklankę octu i dwie szklanki wody. Włożyć śledzie na około pół godziny. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Cebulę pokroić w piórka, na każdym płacie położyć kilka piórek, zrolować i spiąć wykałaczką. Na spodzie słoika ułożyć warstwę cebuli, śledzie ułożyć w słoiku i zalać olejem. Wstawić na dwa - trzy dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Oczywiście śledzie można pokroić w kawałki, przełożyć cebulą i zalać olejem. Wybór pozostawiam Wam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz