Nie da się ukryć, że mamy zimę. A zimą wzrasta zapotrzebowanie na ciepłe rozgrzewające zupy, proste i sycące. Zupa z ciecierzycą i chorizo taka właśnie jest. Wystarczy zaledwie pół godziny na jej przygotowanie. U mnie tej zimy będzie częstym gościem.
Składniki:
- jedna duża marchew
- jedna mała pietruszka
- 1/4 dużego selera
- jedna duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- puszka pomidorów
- puszka ciecierzycy
- 200 g chorizo ostrego
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- natka pietruszki lub kolendry
- ok 1 litra bulionu
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy np. kostkę lub krążki. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w talarki. Duży garnek rozgrzewamy, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Kiedy tłuszcz się lekko wytopi dodajmy cebulę a następnie pozostałe warzywa. Smażymy aż warzywa lekko zmiękną. Zalewamy bulionem, dodajemy ciecierzycę z zalewą i gotujemy około kwadransa. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i rozgnieciony czosnek. Gotujemy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Hmmm, wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, jest bardzo smaczna i sądzę, że warto przynajmniej raz ją ugotować :)
Usuń