niedziela, 29 kwietnia 2018

Sernik z żurawiną

Jeden z najprostszych i najszybszych serników jaki miałam okazję upiec. I niewątpliwie też jeden z lepszych. Zdania zawsze będą podzielone, najlepszym przykładem są ostanie Święta kiedy były dwa różne serniki i obydwa miały zarówno zagorzałych zwolenników jak i przeciwników.  Niemniej gorąco zachęcam Was do upieczenia tego sernika z kwaśnymi owocami. Mogą być maliny, wiśnie, żurawina albo rabarbar.  Świetnie sprawdzą się też zimowe zapasy, których pora się już pozbyć :-) 


Składniki: 

Kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić palcami na kruszonkę, odstawić. Formę ( 25-26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać, lekko wyrównać. Podpiec ok 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 C. 

Składniki na masę serową: 


  • 900 g białego sera ( użyłam " Mój ulubiony " ) 
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 
  • 4 duże jajka 
  • 300 g cukru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 2 łyżki maki pszennej 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 300 g żurawiny lub innych kwaśnych owoców 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

W misie miksera umieścić wszystkie składnik, zmiksować dokładnie aby nie było grudek ale niezbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Napowietrzony opadnie. Odstawić na 30 min.  Po tym czasie wylać masę na podpieczony spód, masa będzie dość rzadka ale taka ma być. Na wierzchu umieścić owoce i posypać delikatnie resztą kruszonki. 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 C. około 60 min. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarnika a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


Przepis ze zmianami pochodzi z bloga " Moje Wypieki " 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz