Moja ulubiona wiosenna zupa. Aksamitne delikatne rzodkiewki i dużo świeżego kopru. Najlepiej smakuje kiedy rzodkiewki są młode a listki delikatne. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i wiosną obowiązkowo do niego wracam :-)
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 3 średnie ziemniaki
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany
- pół pęczka świeżego kopru
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- łyżka mąki (opcjonalnie)
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem (może być woda). Gotujemy do miękkości. W tym czasie rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry razem z liśćmi. Kiedy ziemniaki są miękkie na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy rzodkiewki z liśćmi. Smażymy delikatnie aż rzodkiewki i liście stracą jędrność - ok. 3 min. Po tym czasie przekładamy je do garnka z ziemniakami i chwilę gotujemy. Jeśli zupa wydaje się wam zbyt rzadka można ją zagęścić łyżką mąki. Mąką rozprowadzamy 2-3 łyżkami wody tak aby nie było grudek a następnie wlewamy do zupy. Gotujemy. Koper siekamy drobno i dodajemy do zupy. Do śmietany dodajemy stopniowo ciepłą zupę aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Zupę można posypać świeżymi rzodkiewkami. Smacznego :-)
Muszę ją zrobić:) Wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, mnie smakuje, rzodkiewki tracą ostrość i są bardzo delikatne delikatne:-)
UsuńNo nie mogę się nadziwić! :D Zapisuję i lecę po rzodkiewki! :D
OdpowiedzUsuńAż się boję, a jak nie będzie smakować ?:)
Usuń