sobota, 14 kwietnia 2018

Wiosenna zupa z rzodkiewek

Moja ulubiona wiosenna zupa. Aksamitne delikatne rzodkiewki i dużo świeżego kopru. Najlepiej smakuje kiedy rzodkiewki są młode a listki delikatne. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i wiosną obowiązkowo do niego wracam :-) 


Składniki: 

  • 2 pęczki rzodkiewek 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 100 ml śmietany 
  • pół pęczka świeżego  kopru 
  • sok z cytryny (opcjonalnie) 
  • łyżka mąki (opcjonalnie) 
  • sól 
Wykonanie: 

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem (może być woda). Gotujemy do miękkości. W tym czasie rzodkiewki myjemy i  kroimy w plastry razem z liśćmi.  Kiedy ziemniaki są miękkie na patelni  rozpuszczamy masło i wkładamy rzodkiewki z liśćmi. Smażymy delikatnie aż rzodkiewki i liście stracą jędrność - ok. 3 min. Po tym czasie  przekładamy je do garnka z ziemniakami i chwilę gotujemy. Jeśli zupa wydaje się wam zbyt rzadka można ją zagęścić łyżką mąki. Mąką rozprowadzamy 2-3 łyżkami wody tak aby nie było grudek a następnie wlewamy do zupy. Gotujemy.  Koper siekamy drobno i dodajemy do zupy. Do śmietany dodajemy stopniowo ciepłą zupę aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. 




Zupę można posypać świeżymi rzodkiewkami. Smacznego :-) 

4 komentarze:

  1. Muszę ją zrobić:) Wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, mnie smakuje, rzodkiewki tracą ostrość i są bardzo delikatne delikatne:-)

      Usuń
  2. No nie mogę się nadziwić! :D Zapisuję i lecę po rzodkiewki! :D

    OdpowiedzUsuń