Porcja dla 2 osób:
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- masło
- sól
- parmezan
- szczypiorek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać końcówki ( łatwo to zrobić, po naciśnięciu końcówki same odłamią się w odpowiednim miejscu) i obrać do połowy wysokości. Jeśli są młode nie ma takiej potrzeby. W garnku zagotować wodę, włożyć szparagi i gotować 3-4 min.
W tym czasie roztopić na patelni masło i usmażyć dwa jajka sadzone.
Na talerz wyłożyć szparagi, posypać wiórkami parmezanu, polać łyżką masła, nałożyć jajka, posypać solą i szczypiorkiem. I już :)
Wspaniałe śniadanie! Trzeba korzystać z sezonu na szparagi :) smacznego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, sezon faktycznie krótki a ja bym mogła tak cały rok ;-)
OdpowiedzUsuń