Kolejne na blogu drożdżowe ciasto z kruszonką. Ciasto w sam raz na majówkę. I choć już jest na blogu ciasto drożdżowe, najprostsze, które bardzo lubię postanowiłam sprawdzić inne przepisy. Ten jest bardzo prosty, jak zwykle lekko go zmodyfikowałam bo dałam nieco więcej drożdży a kruszonkę od lat robię na " oko " ;-)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant lub 28 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 duże jajka
- 100 g cukru
- 100 masła ( rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła ( miękkiego)
- 75 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
W miseczce mieszamy mąkę z masłem, dodajemy cukier. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajmy odrobinę mąki.
Dodatkowo:
Jedno jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać letnie mleko, jajka, cukier i sól. Na koniec partiami dodawać rozpuszczone ciepłe masło. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli użyjecie świeżych drożdży należy przygotować najpierw rozczyn.
- 28 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Do garnuszka wkładamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mleko nie może być gorące ! mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Pamiętajcie o tym, że składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość, na ok 60-70 min. Po tym czasie krótko je wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek (13x25 cm), wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych masłem i odstawiamy na kolejne pól godziny aż podwoi objętość. Wrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przepis ze zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Jeju wygląda tak pysznie, że od razu chciałabym sama takie upiec! Super blog i piękne zdjęcia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięuję bardzo za miłe słowa a ciasto bardzo smaczne, choć my wolimy drożdzowe z przpisu na babkę szafranową. Jak mówi moja siostra " więcej mąki tam jest " ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń