poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Kolejne na blogu drożdżowe ciasto z kruszonką. Ciasto w sam raz na majówkę. I choć już jest na blogu ciasto drożdżowe, najprostsze które bardzo lubię postanowiłam sprawdzić inne przepisy. Ten jest bardzo prosty, jak zwykle lekko go zmodyfikowałam bo dałam nieco więcej drożdży a kruszonkę od lat robię na " oko " ;-) 




Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej 
  • 14 g drożdży instant lub 28 g drożdży świeżych 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 2 duże jajka 
  • 100 g cukru 
  • 100 masła ( rozpuszczonego) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Kruszonka: 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła ( miękkiego) 
  • 75 g cukru 
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
W miseczce mieszamy mąkę z masłem, dodajemy cukier. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajmy odrobinę mąki. 

Dodatkowo:  
Jedno jajko do posmarowania ciasta 

Wykonanie: 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać letnie mleko, jajka, cukier i sól. Na koniec partiami dodawać rozpuszczone ciepłe  masło. Ciasto wyrobić  aż będzie gładkie i  elastyczne. Jeśli użyjecie świeżych drożdży należy przygotować najpierw rozczyn. 
  • 28 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do garnuszka wkładamy rozkruszone  drożdże, zasypujemy  cukrem i  zalewamy letnim mlekiem. Mleko nie może być gorące ! mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy  mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.

Pamiętajcie o tym, że składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto. 

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  aż podwoi objętość,  na ok 60-70 min.  Po tym czasie krótko je wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek (13x25 cm), wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych masłem i odstawiamy na kolejne pól godziny aż podwoi objętość. Wrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. 

Pieczemy  ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 C. Studzimy w uchylonym piekarniku. 



Przepis ze zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki. 







2 komentarze:

  1. Jeju wygląda tak pysznie, że od razu chciałabym sama takie upiec! Super blog i piękne zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięuję bardzo za miłe słowa a ciasto bardzo smaczne, choć my wolimy drożdzowe z przpisu na babkę szafranową. Jak mówi moja siostra " więcej mąki tam jest " ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń